Dacă ai primit acasă o amendă rutieră greșită, poți face contestație. Procedura este simplă, dar trebuie urmați cu atenți anumiți pași, pentru a putea anula procesul verbal de contravenție. Iată ce trebuie să faci în cazul în care ai fost sancționat pe nedrept și vrei să rezolvi problema.
Se poate întâmpla ca un șofer să fie sancționat pe nedrept din cauza unei erori a aparatului radar. Sau pentru că a fost creată o confuzie în ceea ce privește numărul de înmatriculare. Astfel de situații sunt rare, dar nu imposibile.
De aceea, dacă un șofer este amendat nejustificat, sancțiunea poate fi contestată și procesul verbal anulat.
În momentul în care ai primit o amendă rutieră, trebuie să analizezi cu atenție toate detaliile menționate în procesul verbal.
Elementele obligatorii pe care trebuie să le conțină procesul verbal, conform noului Cod Rutier sunt:
Dacă una dintre aceste informații lipsește sau este inexactă ori incompletă, întregul proces verbal va fi considerat nul de instanță. De asemenea, dacă fapta nu e descrisă corect, se poate cere anularea amenzii.
Pentru a contesta amenda rutieră ai trei opțiuni de atac:
De exemplu, dacă ai primit amendă pentru depășirea limitei de viteză și consideri că aparatul radar a înregistrat eronat, se contestă fapta. Dacă, însă, procesul verbal are informații lipsă sau numele e greșit, atunci șoferul trebuie să conteste corectitudinea informațiilor.
Termenul în care poate fi făcută contestația este de 15 zile. Așadar, chiar dacă amenda a fost aplicată eronat, să spunem, dacă se depășește acest termen, ea va trebui achitată și nu mai poate fi anulată.
Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune această contestație. Sunt, însă, o serie de documente ce trebuie depuse la intanță:
Singurele costuri în această etapă a procesului sunt cele reprezentate de taxa de timbru, care e 20 de lei.
Cererea de anulare a procesului verbal poate fi scrisă de mână sau tehnoredactată.